Planul de marketing reprezinta un element cheie pentru orice jucator care activeaza pe o piata. Desi poate parea neobisnuit, si ONG-urile, in egala masura ca si companiile, au nevoie de un plan de marketing pe termen lung.
Cu toate acestea, planul de marketing realizat pentru un ONG contine informatii specifice sectorului nonguvernamental. Iata mai jos un scurt ghid in acest sens:
Rezumatul planului de marketing: Cu toate ca pare ciudat, varianta finala a unui plan de marketing incepe chiar cu rezumatul acestuia. Rezumatul trebuie sa fie scurt si la obiect. Daca lectura lui dureaza mai mult de 10 secunde, atunci trebuie concentrata si mai mult informatia.
Ce trebuie sa contina un plan de marketing pentru ONG?
Obiectivele: Descrieti pe scurt produsele sau serviciile pe care le oferiti, adaugand pentru fiecare dintre acestea obiectivele stabilite. Obiectivele trebuie sa fie SMART: Specifice, Masurabile, Abordabile, Relevante si incadrate in Timp. Sfat: nu treceti mai mult de 3 obiective.
Analiza contextului: Includeti informatii despre structura organizatiei, stakeholderii organizatiei precum si date despre concurenta, mediul intern si extern.
- Analiza organizatiei: Aceasta reprezinta o evaluare interna a viziunii si valorilor organizatiei si include: obiectivele pe termen scurt si lung; punctele de interes; analiza culturii organizationale; puncte tari si slabe ale organizatiei; impactul activitatii organizatiei pe plan local, national, regional sau chiar international.
- Analiza stakeholderilor organizatiei. Identificati toti stakeholderii cu care intrati in contact (autoritati si institutii publice, media, furnizori, beneficiari, clienti, donatori, potentiali sponsori) si culegeti informatii demografice pentru categoriile la care acest lucru este posibil (varsta, categorie sociala, sex, etc).
- Analiza concurentei. Pozitia pe piata a concurentilor vostri este cel mai important aspect al acestei analize. Comparand informatiile disponibile despre concurenta, puteti stabili asemanarile si deosebirile dintre concurenti, gradul de eficienta al acestora si generatorii succesului lor pe piata. Raportati-va apoi organizatia voastra la competitie. Aceasta analiza va ajuta sa raspundeti la cateva intrebari importante: care sunt concurentii mei directi si indirecti si cat de mari sunt? Cum isi desfasoara activitatea? Cum se promoveaza? In ce directie se indreapta acestia? Care sunt punctele lor tari si care sunt vulnerabilitatile lor? Ce pot eu oferi in plus fata de ei?
- Analiza mediului extern si intern. Aici trebuie luate in calcul: mediul politic, legislativ, economic, social, cultural, tehnologic precum si analiza SWOT a organizatiei voastre (puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari pentru organizatia voastra).
Pozitionarea pe piata / segmentele de piata abordate. Aceasta sectiune trebuie sa cuprinda, pentru fiecare segment de piata ales pe care vreti sa intrati, urmatoarele informatii: nisa de piata; descrierea acesteia; motivatia economica / sociala pentru care vreti sa abordati nisa respectiva; cat de bine este acoperita nisa respectiva si cum o puteti voi acoperi mai bine; specificarea celor mai potrivite metode de comunicare si promovare pentru nisa respectiva.
Alegerea strategiei de marketing. Prezentati strategia de marketing adoptata si motivati de ce ati ales-o. Tineti cont aici de cei 4P (Produs, Pret, Promovare, Plasament (distributie) pentru fiecare serviciu sau produs pe care organizatia voastra il ofera.
Previziuni pe termen scurt si lung. Aceasta sectiune trebuie sa includa predictii si proiectii ale cheltuielilor, analiza pragului de rentabilitate si orice schimbari sau modificari de care credeti ca va fi nevoie in viitor.
Concluzia: Aceasta sectiune reprezinta varianta detaliata a rezumatului cu care a inceput planul de marketing. Aici pot fi incluse si proiectiile de costuri si venituri. (M.T.).